25.12.14

Şarabın İnsan Sağlığına Faydaları

Şarap, kökeni yüzlerce yıl öncesine dayanan bir içkidir. Kökeninin Orta Anadolu olduğu tarihçiler tarafından tahmin edilmektedir. İlk şaraplar üzümden üretilmiştir. Zaman içerisinde birçok meyveden de şarap üretimi yapılarak şarap çeşitliliği arttırılmıştır.

Şarabın İnsan Sağlığına Faydaları

Şarabın insan sağlığına onlarca olumlu etkisi tespit edilmiştir. Bu faydaların en önemlilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Şarap, insanın iştahını arttırıcı bir etkiye sahiptir. Özellikle, yemek yeme problemi yaşayan yetişkinler şarabın bu özelliğinden faydalanabilirler.
  • Şarabın hastalıklara karşı koruyucu etkisi vardır. Bakteri ve virüsleri öldürür, bağışıklık sistemini harekete geçirir ve güçlendirir.
  • Kemiklerde meydana gelen kireçlenmeyi önlemektedir. Bunun yanında, kadınlarda sık görülen osteoporozu engellemektedir.
  • Sindirim sistemini güçlendirir ve sindirimi kolaylaştırır.
  • Kan adalelerindeki kanlanma oranını yükseltir ve böylece kalp enfarktüslerinde koruyucu bir görev üstlenir. Bunun yanında, kolesterol düzeyini düşürür.
  • Kan akımını kolaylaştırır ve damarların esnekliğini arttırır. Damar tıkanıklıklarının oluşmasını engellemede oldukça etkilidir.
  • İnsanların yaşı ilerledikçe beyin fonksiyonlarında azalma görülmektedir. Şarap, beyin fonksiyonlarındaki bu azalmayı yavaşlatmaktadır.
  • Yaşlanmayla birlikte bedensel ve zihinsel aktivitelerde yavaşlama olmaktadır. Bu durumun engellenmesinde şarap, önemli bir role sahiptir.
  • İnsanlarda stresin atılmasını ve böylece rahatlamayı sağlar.
  • Şarap, hücrelerin yaşlanma hızını düşürmektedir. Kansere karşı koruyucu etkisinden dolayı, bu hastalıklarla oluşacak ölümleri engellemektedir.
  • Çok efor sarf edilmesi sonucunda kaybedilen minerallerin tekrar kazanılmasını sağlar. Böylece, vücut zindeliğini korur.
  • Böbrekleri uyarmasıyla birlikte vücuttaki sıvıların boşaltımını hızlandırır. Ayrıca, metabolizmadaki artıkların vücuttan atılımına yardımcı olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder