Kolaya rengini veren cochineal adlı böcek, yalnızca kolanın içinde
değil tükettiğimiz daha birçok gıda ve kozmetiğin içinde de bulunuyor
Dünyada kolaya renk vermesiyle ünlenen cochineal, gıdadan kozmetiğe
kadar birçok sektörün vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Rujların
rengârenk olmasını sağlayan, sosise pembe rengini veren de bu böcek.
Bu böceğin kullanımı ise çok eski tarihlere kadar gidiyor. İlk olarak
Aztekler tarafından kök boyasına renk katmada kullanılan böcek, Güney
Amerika ve Meksika’da yaşıyor. Dev fabrikalarda işlenen cochineal
böceği, Bolivya, Şili, Kanarya Adaları ve Peru’da dikenli kaktüslerin
üzerinde yaşıyor.Doğal ortamında çoğaldığı gibi kültürel olarak da
yetiştirilebiliyor.
Böceklerin üretimi için büyük çiftlikler bulunuyor. Peru, Şili ve
Meksika’da bulunan büyük fabrikalarda toplanan böcekler işleme tabi
tutuluyor. Işınlanıp sağlığa uygun hale getiriliyor. Daha sonra da toz
haline getirilerek satışa sunuluyor. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin
(FDA) kullanımına izin verdiği madde, eski zamanlardan beri kırmızı renk
elde etmek için yararlanılan cochineal böceğinden elde ediliyor.
Bisküviden şekerlemelere kadar çok sayıda üründe kullanılan bu maddenin
şimdilik bilinen tek zararı alerjik reaksiyonlara (tepki) yol açması.
Hollanda’da Wageningen Üniversitesi’nden Entomoloji (Böcek bilimi)
Profesörü Marcel Dicke, geçen yıl yaptığı açıklamasında işlenmiş gıda
tüketen herkesin bir miktar böcek yediğini de anlatıyor:
“Dünyanın herhangi bir yerinde işlenmiş besin maddesi tüketenler
zaten böcek yemiş oluyorlar. Bunun miktarı da yılda yaklaşık 500 gram.
Domates sosu, fıstık ezmesi ya da ekmek gibi işlenmiş tüm gıdalarda
böcek var.”
Meyveli süt, yoğurt, bisküvi, dondurma, reçel, soslar, meyve suları,
et ürünleri, şekerleme ve sakız gibi yüzlerce ürünün içerisinde yer alan
karminin karminin (tespit edilmiş hücrelerin boyanmasında kullanılan
bir boya) önünde yasal engel yok.
Alıntı : Yumurtaliekmek.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder